Grove trekantsboller

 

  • 5 dl vand
  • 150 g knækkede hvedekerner
  • 150 g knækkede rugkerner
  • 5 dl vand (iskoldt)
  • 50 gær
  • 4 tsk. salt
  • 2 tsk. sukker
  • 2 spsk. olie
  • 900g hvedemel
  • 5 spsk. hørfrø

 

Giv vandet og de to slags kerner et opkog og lad dem simre 5 min.

Hæld dem over i en stor skål og lad dem afkøle 15 min. Tilsæt iskoldt vand, så temperaturen kommer under 37 grader. Rør gæren ud i væsken og tilsæt de øvrige ingredienser. Ælt dejen godt og lad den hæve tildækket 1 times tid.

Ælt dejen let igennem, del den i 2 stykker og form dem til en lang pølse (50 cm). Tryk den flad (ca. 10 cm bred) og del den i 10 trekanter. Læg dem på en bageplade med bagepapir og lad dem hvile, mens ovnen varmer op til 225 grader i varmluft.

Pensl bollerne med vand, drys med hørfrø og bag dem ca. 20 min.

Groft grahamsbrød

 

  •  40 g gær,
  • 2 dl lunkent vand,
  • 1 dl kærnemælk,
  • 1½ tsk salt,
  • 1 tsk sukker,
  • 2 spsk olie,
  • 125 g grahamsmel,
  • 125 g fuldkornsmel,
  • 225 g hvedemel.

 

Udrør gæren med lunkent vand. Tilsæt kærnemælk, olie, salt, grahamsmel og fuldkornsmelet lidt efter lidt.

Tilsæt derefter så meget hvedemel som dejen kan tage. Ælt dejen godt igennem til den er glat og blank.

Læg den til hævning med et fugtigt klæde over i ca. 45 minutter.

Ælt den igennem og form den til et rundt brød, som efterhæver 10-15 minutter.

Snittes, pensles med smeltet smør og bages på nederste ribbe ved 200° i ca. 50 minutter.

Grahamsboller

  • 25 g gær,
  • 1½ dl lunkent vand,
  • 1 æg,
  • 1 tsk salt,
  • ½ tsk sukker,
  • 125 g grahamsmel, 75 g blødgjort smør,
  • 125 g hvedemel.

 

Gæren udrøres med lunkent vand. Æg, salt, sukker og grahamsmel tilsættes lidt efter lidt. Det bløde smør skæres i små klumper og slåes ind i dejen, til den er glat og blank. Hvedemelet tilsættes, så meget som dejen kan tage, og dejen æltes igennem på bordet.

Dejen sættes til hævning 30 minutter dækket med et fugtigt klæde.

Dejen æltes atter igennem og formes til 12 boller. De lægges på bageplade med bagepapir og efterhæver 15 minutter.

Pensles med sammenpisket æg og bages midt i ovnen ved 225° i 10-12 minutter.

Afkøler på bagerist.

Bradepande brød – koldthævet

 

Det nemmeste brød at bage.

  • ¼ pakke gær
  • 5 dl vand
  • 3 dl kærnemælk
  • 1 spsk salt
  • 350 g grahamsmel/spelt
  • 400 g hvedemel
  • 1 spsk olivenolie
  • Friske krydderurter.
  • Middelhavssalt

 

Rør gæren ud i lunt vand, og tilsæt kærnemælk samt salt.

Rør grahamsmel og hvedemel i lidt ad gangen.

Dæk skålen med plastfilm, og lad den hæve natten over i køleskabet.

Hæld den tynde dej i en smurt bradepande (ca28x28).

Pensl overfladen med olivenolie, drys med krydderurter, og lad brødet hæve 1 time et lunt sted.

Bag brødet ved 210 grader i ca. 20 minutter.

Skær brødet i lange skiver eller i firkanter afhængigt af formål.

Chilli sovs

 

  • 2 røde chili
  • 10 cherry tomater
  • ½ dl lime juice
  • ½ dl ris eddike
  • 100 g sukker
  • ½-1 gr pektin eller maizena mel til at gøre saucen tykkere

Sådan gør du

Hak chili og tomater fint

Bland med øvrige ingredienser og bring i kog. Småkog derefter i ca. 15 minutter uden låg indtil saucen er kogt ind og konsistensen er tykt flydende. Smag til med sukker og syre (eddike eller lime juice) og eventuelt lidt salt

Hvis saucen er lidt for flydende tilsættes  lidt pektin eller maizena mel rørt ud i en smule vand. Husk at saucen bliver mere stiv når den er kold.

 

Chili ret

 

I mikrobølgeovn. Kan også laves i gryde (4 portioner).

  • l stort løg,
  • l rød peber,
  • l grøn peber,
  • l spsk. margarine,
  • 500 g hakket oksekød,
  • 2 fed hvidløg,
  • salt, peber,
  • l 1/2 tsk. chilipulver,
  • l dåse flåede tomater,
  • l stor dåse tomatpure,
  • 2 dl. bouillon,
  • Klippet persille.

 

Hak løget fint, rens og hak peberfrugterne, løg, peber og margarinen lægges i et fad med låg.

Tilbered under låg 3 min. ved 750 w.

Bland kødet i, sammen med presset hvidt løg, salt, peber og chilipulver.

Fortsæt tilberedningen i 5 min. ved 750 w under låg.

Rør rundt i blandingen efter et par min., så kødet bliver findelt og blandet med grønsagerne, og tilsæt bouillon.

Tilsæt flåede tomater, tomatpure og fortsæt tilberedningen i 6 min. ved 750 w under låg.

Tag låget af og tilsæt klippet persille og fortsæt i 2 min. ved 750 w uden låg.

Retten serveres med pasta.

Chili con carne

 

  • ½ kg hakket oksekød
  • 1 stort hakkede løg
  • 1 alm. rød hakket chili
  • En ½ gul cumari chili
  • 1 tsk. oregano
  • 1 tsk. spidskommen
  • 3 tsk. brun farin
  • 2 dl okse bouillon
  • 2 dåser flåede tomater
  • 140 g tomatpure
  • 1 tsk. cayennepeber
  • Salt og peber
  • Olie eller margarine til stegning
  • hakkede chilipulver (hvis man vil have en ekstra stærk ret)

I en stor jerngryde smeltes olie og brun de hakket løg og hvidløg, når løgene har taget lidt farve tilsættes det hakket kød som ligeledes brunes.

Tilsæt derpå de flåede tomater, tomatpure og oksebouillon.

Så kommes chilipulver (kan undværes), hakket rød chili, gul cumari, oregano, spidskommen, cayennepeber og brun farin i, det røres godt sammen og blusset skrues ned. Det skal simre under låg i ca. 1 time, det er muligt der skal tilsættes lidt ekstra bouillon da retten ikke må koge tør. Rør i den undervejs.

Server retten med basmatiris og evt. naanbrød.

Bøf Lindstrøm

 

  • 500 g hakket oksekød
  • 1 lille hakket løg,
  • 1 fed hvidløg,
  • 2 spsk. kapers,
  • 2-3 skiver syltet rødbede,
  • ½ spsk. dijonsennep,
  • salt, peber.

 

Pommes frites:

  • 4 bagekartofler,
  • 2 spsk. olie,
  • groft salt.

Dipsauce:

  • 1 dl yoghurt naturel,
  • 4 spsk. mayonnaise,
  • 2 spsk. dijonsennep,
  • 4 spsk. hakket,
  • bredbladet persille,
  • salt, peber.

Bøf Lindstrøm: Finthakket løg, hvidløg, kapers og rødbeder og bland dem med det hakkede kød og senneppen. Form kødet til fire store bøffer eller otte små og steg disse i fedtstoffet i 5 min. på hver side over middelstærk varme (3 min. for små bøffer). Krydr med salt og peber.

Pommes frites: Opvarm ovnen til 225°. Skræl kartoflerne og skær dem i stave, som duppes tørre og lægges i en bradepande beklædt med bagepapir. Dryp olien over og vend det hele sammen. Steg kartoflerne i den varme ovn i 20-25 min. Vend dem undervejs og krydr med salt, når de begynder at tage farve.

Dipsauce: Rør alle ingredienserne sammen og smag til med salt og peber.

Bruschetta med tigerrejer

 

  • Tigerrejer
  • Tomater i tern uden kerner
  • Basilikum (frisk)
  • Hvidløg
  • Salt & peber
  • Olie

 

Det hele blandes og trækker i nogle timer i køleskab.
Serveres på tynde skiver ristet ciabattabrød.

 

Benløse fugle

 

  • 8 skiver velhængt okseinderlår
  • 2 løg
  • 250 g champignon
  • Bacon eller røget spæk
  • 5 dl bouillon
  • ½ liter fløde
  • Salt og peber

 

Brun løg og champignon på panden, lad det køle lidt af.

Læg bacon på kødet og kom løg, champignon over, rul kødet sammen og hold det lukket med tandstikker eller bomuldssnor. Brun kødrullerne på alle sider i en stegegryde.

Tilsæt bouillon og lad det simre under låg i 30-40 min.

Læg kødrullerne på et serveringsfad og hold dem varme. Hæld fløden i gryden og kog nogle min..

Smag til med salt og peber.

Server de benløse fugle med hasselback kartofler eller mos.
Brun løg og champignon på panden, lad det køle lidt af.
Læg bacon på kødet og kom løg, champignon over, rul kødet sammen og hold det lukket med tandstikker eller bomuldssnor. Brun kødrullerne på alle sider i en stegegryde.
Tilsæt bouillon og lad det simre under låg i 30-40 min.
Læg kødrullerne på et serveringsfad og hold dem varme. Hæld fløden i gryden og kog nogle min..
Smag til med salt og peber.
Server de benløse fugle med hasselback kartofler eller mos.