Italienske kødboller (Lotte Havemann)

Kødboller:

  • 300 g hakket oksekød
  • 300 g hakket flæskekød
  • kun oksefars
  • Fint hakke havregryn eller rugmel, så farsen er lidt fast
  • Mælk
  • 2 spsk. hakket persille eller oregano
  • 1 revet løg
  • 1 fed knust hvidløg
  • Salt, peber
  • 1 æg
  • Rasp, rugmel eller fint hakket havregryn til at vende bollerne i
  • Olie til stegning

Tomatsovs:

  • Olie,
  • 2 hakkede løg
  • 1 fed hvidløg eller flere efter smag
  • 1 ds henkogte tomater
  • 1 lille ds koncentreret tomatpuré
  • 2 dl. Vand
  • 1 bouillon terning
  • Salt, peber
  • ½-1 tsk. Tørret merian/oregano.

Tilbehør: Båndpasta, reven parmesanost evt. grøn salat.

Bland hakket kød, persille, løg, hvidløg, salt, peber, æg og hakkede havregryn. Form farsen til små kødboller. Tril kødbollerne i rasp eller hakket havregryn.

Varm rigelig olie på panden. Steg kødbollerne i olien. Vend kødbollerne så de bliver brunet på alle sider.

Tomatsovs: svits løg og hvidløg til de er klare, tilsæt de øvrige ingredienser, det hele koger ind, kan evt blendes til en finere sovs.

Servering: Anret velafdryppede båndpasta i et dybt fad. Fordel lidt af tomatsovsen over. Tag kødbollerne af panden med en hulske og ryst fedtstoffet godt af. Læg bollerne over båndpastaen. Fordel lidt tomatsovs over bollerne. Server resten af tomatsovsen til rette sammen med reven parmesanost og evt. grøn salat.

Gulerodskage

(bradepande)

  • 1 kg revne gulerødder
  • 5 dl olie
  • 10 dl sukker (850g)
  • 3 tsk. salt
  • 5 tsk. kanel
  • 10 æg (str. 4)
  • 1 kg mel
  • 10 tsk. bagepulver
  • 10 tsk. vanillesukker
  • 250 g rosiner

Gulerødder, olie, æg sukker, kanel, mel og salt røres sammen.

Bagepulver og vanillesukker røres i, lige før det sættes i ovnen.

Bages ved 175-200 grader i ca. 45 min.

Toastbrød med tomater og ost

  • 4 skiver toast eller formbrød
  • 3-5 fuldmodne tomater
  • Oregano
  • Hvidløgssmør
  • Ost
  • Salt og peber

Smør brødet med smør. Læg tomater i mange tynde skiver på.

Drys med salt, peber og oregano.

Kom osten over og bag brødene i ovnen på øverste ribbe ved 225° til overfladen er let gylden.

Boller

 

  • 1,5 dl mælk
  • 3,5 dl lun vand
  • 2 æg
  • 100 gær
  • 100 g sukker
  • 10 g salt
  • 100 g smør (kærgården)
  • 1000-1200 g hvedemel

Mælk og vand måles sammen, så der opnås en lun væske, derefter tilsættes æggene og gæren.

Når gæren er opløst tilsættes sukker, salt og ca. 1000 g mel. Det æltes godt sammen og tilsættes smør, tilsæt det resterne mel indtil dejen er lidt klæbelig.

Dejen sættes til hvile ca. 10 min. Et lunt sted. Derefter slås dejen sammen og hviler yderligere 10 min.

Form dejen til boller som sættes på en bageplade, efter et kort øjeblik trykkes bollerne flade (valgfrit), og sættes til hævning i ca. 45-60 min, pensel bollerne med æg, vand eller kaffe. Efter hævning bages boller i en 200° varm ovn i ca. 8 min.

Bacontortilla

4 per.

  • 600 g kartofler
  • 150 g bacon
  • 2 spsk. olivenolie
  • 4 æg
  • salt
  • groftkværnet peber

Skræl kartoflerne og snit dem tyndt på råkostjern. Skyl kartoflerne i koldt vand så stivelsen forsvinder. Lad dem dryppe af i en sigte. Pil løget og hak det fint. Steg under jævning omrøring bacon, løg og kartofler på panden i ca. 10 min. i olivenolie. Bred kartoflerne ud på panden i et jævnt lag. Pisk æg, salt og peber sammen og hæld æggeblandingen over kartoflerne. Steg tortillaen ca. 3 min. ved jævnvarme. Vend tortillaen ved hjælp af en stor tallerken eller låg. Steg den ca. 3 min. På den anden side.

Server tortillaen varm med grøn salat.

 

Italienske kødboller

Kødboller

  • ½ kg hakket oksekød
  • 3 fed finthakket hvidløg
  • 2 æg
  • 1-2 dl rasp
  • 2 spsk. frisk hakket persille

Tomatsovs

  • 2 dåser flåede tomater
  • 2 snack peber (skåret i små stykker)
  • 1 fint hakket løg
  • 1 knivspids chilipulver
  • Salt og peber
  • ½ liter fløde

Kødboller: Alle ingredienserne æltes grundigt sammen i en skål. Lav små boller, det er nemmest med fingrene og steg dem på en varm pande.

Tomatsovs: Varm lidt olie og svits løgene. Tilsæt flåede tomater samt snack peberne, lad det koge godt ind og tilsæt fløden til sidst.

Server med frisk båndpasta.

Retten kan også gratineres i ovnen. Læg den kogte pasta i et egnet fad sammen med kødbollerne og kom tomatsovsen over. Kom reven ost over og det sættes i en varm ovn ved 200 grader, til osten er let gylden.