Asiatiske fiskefrikadeller

  • 1 løg
  • 500 g hvid fisk
  • 1 stort æg
  • 2 spsk. hvedemel eller rasp
  • Hakket forårsløg
  • 2 spsk. sesamfrø
  • Citron eller limesaft
  • Evt. revet ingefær
  • 2 spsk. sød chilisauce
  • Salt
  • Olie til stegning

 

Pil og hak løg og fisk. Kom begge dele i en skål sammen med æg, hvedemel, krydderurter og salt og rør det godt. Igennem

Rist sesamfrø på en tør pande og kom dem i fiskefarsen sammen med citronsaft og chiliesauce, rør den godt igennem og form den til frikadeller med en ske. Steg dem sprøde på panden.

Tilbehør ovnstegte kartofler.

 

Kylling i karry med chili

  • 8 stk. kyllingeoverlår
  • Salt
  • Peber
  • Sød chili sauce eller rapsolie til pensling af kyllingerne

 

Karrysauce:

  • 2 stk. løg
  • Rapsolie
  • 4 fed hvidløg
  • 2 spsk. karry
  • Chili efter smag eller stærkt chilipulver
  • 2 dl hønsebouillon
  • 3-4 dl light kokosmælk
  • 5 dl madlavningsfløde 4%
  • Lidt limesaft
  • Salt

 

Kyllingerne:

Pensel kyllingerne med chili sauce eller rapsolie , krydr med salt og peber og læg kyllingerne i fad og brun dem i 30 minutter ved 200 grader.

 

Karrysauce:

Skær løgene i tynde skiver og sauter dem i olie i en gryde. Skær chilien på langs, skrab frøene ud og hak chilikødet fint. Hak hvidløgene fint, og tilsæt dem sammen med karry og den friske chili eller chilipulver.

Tilsæt hønsebouillon, kokosmælk, madlavningsfløde og lad det simre i ca. 20 min.

Blend derefter med en stavblender, til saucen er glat. Smag til med frisk limesaft og salt.

Kom så meget af sovsen i fadet med kyllingerne uden af de bliver dækket til med og steg videre i ca. 20.

 

Server med ris.

Chili con carne

  • 500 g hakket oksekød
  • 2-3 stænger bladselleri
  • 2 alm. løg
  • 1 stor, rød peberfrugt
  • 2 friske eller syltede chilier
  • 4 store fed hvidløg
  • 2 dåser hakkede, flåede tomater
  • 2 dåser tomatkoncentrat (70 g pr. dåse)
  • 1 dåser kidney beans
  • 1 tsk kakaopulver (usødet)
  • Olie til stegning
  • Salt og peber

 

Salsa

  • Mini romaine salat eller hjertesalat
  • ½ finthakket løg
  • ½ bladselleri
  • 2 fint hakket hvidløg
  • 2 tomater i tern
  • 100 g majs
  • Rød peber i tern
  • Olie og citronsaft

 

Fremgangsmåde:

Løgene pilles og skæres i tern. Bladsellerien skylles og skæres i små tern. Den røde peber befries for kerner og skæres i tern. Hvidløgene pilles. Chilierne flækkes, befries evt. for kerner og skæres i tynde skiver.

En gryde med olie sættes på komfuret. Når olien er varm tilsættes løg, rød peber, bladselleri, 4 fed knust hvidløg og chilierne. Grøntsagerne varmes godt igennem til de bliver blanke. Herefter tilsættes oksekødet, der brunes sammen med grøntsagerne.

Herefter tilsættes de to dåser flåede tomater, to dåser vand samt de små dåser tomatkoncentrat og kakaopulvere, vent med dåsebønnerne til retten har kogt i ca. 1 time og kog videre i ca. 15 min.

Smag retten til med salt, peber.

Lav en salsa af finthakket bladselleri, rød peber, løg, chili, hvidløg. Tilsæt lidt olie og citronsaft. Rør salsaen med tomattern og majs og anret det på skyllede blade af salat.

Serverer med flutes/ris

Kanelstang

2 stk.

Dej:

  • 50 g gær
  • 1½ dl skummetmælk
  • ½ tsk. salt
  • 2 tsk. kardemomme
  • 1 æg
  • 50 g blødt smør
  • 450 g hvedemel

 

Creme:

  • 2½ dl skummetmælk
  • 1 æg
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 1 spsk. Maizena

 

Kanelremonce:

  • 150 g blødt smør
  • 150 g brun farin
  • 3 tsk. Kanel

1 æg til at pensle med

Flormelis, kakao og lidt vand til glasur

 

 

Dej: Rør gæren ud i mælken. Tilsæt salt, kardemomme, æg og smør, og rør det sammen. Tilsæt mel lidt ad gangen, til dejen er smidig let klistret. Dæk dejen med et rent viskestykke, og stil den til hævning et lunt sted i ca. en 1 time.

 

Creme: Kom mælk, æg og vaniljesukker i en gryde, og pisk det sammen. Tilsæt Maizena og pisk, indtil cremen er i kog. Lad cremen køle af.

 

Fyld: Rør smør, farin og kanel sammen.

 

Slå dejen ud på et meldrysset bord. Del den i 2. Rul det ene stykke dej ud til et kvadrat på ca. 35 x 35 cm.

Fordel halvdelen af cremen og fyldet på dejen.

Skær i hver side af dejen 8 riller med en kniv. Flet nu dejen således: Begynd med at folde enderne i hver side ind over fyldet. Flet så strimlerne ind over hinanden, og slut af med at folde enderne ind under stangen. Læg stangen på en bageplade med bagepapir. Gentag med det andet stykke dej, så du får 2 stænger.

 

Lad kanelstængerne hæve i 30 minutter.

Pisk ægget sammen, og pensl stængerne. Bag dem ved 200° i 15-18 minutter.

Rør glasuren sammen, og pynt kanelstængerne.

Fars i fad med tomat og squash

  • 1 mellem stor squash
  • 1 løg
  • 400 hakket kalv og flæsk eller oksefars
  • 1 tsk. salt
  • Peber
  • 2 tsk. Herbes de Provence
  • 1 æg
  • 1,5 dl raps
  • 1-2 dl mælk
  • 2 spsk. olie
  • 250 cherrytomater

Riv squash og løg groft og rør begge dele med kød,  salt, peber, herbes de Provence, æg og raps.

Spæd med mælken til du har en god fast fars.

Kom farsen i et mellemstort ovnfast fad. Glat overfladen ud og pensl med olie. Tryk tomaterne ned i farsen. Bag farsbrødet ved 200 grader i 40 min.

Server farsen med kogte kartofler, brød med salat eller ovnkartofler

Stegeben

 

·         2 kg svineben

·         30 g. margarine

·         Salt og peber

·         Ca. 1 1/2 l vand

·         Mel til jævning

Benene brunes i en stor gryde, nogle stykker af gangen så de alle bliver brune.

Benene lægges alle tilbage i gryden og der tilsættes ca. 1½ l. vand eller til det næsten dækker benene. Tilsæt salt, peber og lad retten små koge til kødet er mørt ca. 2 timer.

Tag benene op og kog skyen ind til ca. ½ l. og jævn den med mel. Smag den til med salt og peber.

Serveres med kogte kartofler og rigelig sovs til.

Æggekage i ovn med hamburgerryg

 

1 person

·         3-4 æg

·         1 dl skummetmælk

·         1 tsk. bagepulver

·         Salt

·         Peber                                                              

·         En rest hamburgerryg i tern eller skinkestrimler

·         Parmesanost

·         Olie

                              

 Pynt:

·         Purløg

·         Evt. bacon i skiver

 

Knald æggene ud i en skål og pisk sammen med mælk, bagepulver, salt og peber og pisk let. Tilsæt hamburgerryg.

Smør et ovnfast fad ca. 20×20 cm med olie og hæld blandingen i, bages i ovnen varmluft 180 grader i ca. 15 min.,  tag den ud og kom revet parmesanost over, bag yderligere i 10 minutter.

Mens æggekagen er i ovnen steges bacon fedtfrit på en varm pande, og lægges på fedtsugende papir.

Æggekagen pyntes med purløg og bacon.

 

WIENERBRØDSDEJ

WIENERBRØDSDEJ

·         25 g gær

·         2 dl mælk

·         2 æg

·         1 nip salt

·         2 spsk. sukker

·         500 g mel

·         50 g blødt smør

·         300 g koldt smør til indrulning

1.       Opløs gæren helt i den kolde mælk. Pisk æg, salt og sukker i. Ælt mel i, så dejen kan slås godt igennem med træske eller på køkkenmaskine.

2.       Slå 50 g blødt smør ind i dejen og tilsæt mel, til dejen bliver blød og smidig. Pak dejen ind og læg den i køleskab i 20 min.

3.       Tag 300 g smør ud af køleskabet, drys mel på bord og smør og bank det med bagestokken på kryds og tværs. Fold det sammen, strø mel på og bank vide¬ re, til smørret virker plastisk uden at være klistret. Form det til en blok på ca. 15 x 15 cm. Læg det til side.

4.       Tag dejen ud afkøleskabet. Drys lidt mel på bord og dej og fej det af igen. Tryk kuglen lidt flad. Rul 4 lapper ud fra en forhøjning i midten. Lapperne skal være ca. 15 cm lange og den forhøjede firkant i midten godt 15 x 15 cm.

5.       Læg smørret på den forhøjede firkant og slå lapperne ind over smørret, så der dannes en konvolut. Knib alle sømme godt sammen. Der må ikke være synligt smør. Strø mel på og børst af. Vend konvolutsømmene nedad. Strø mel på overfladen og børst af. Slå dejen med bagestokken, så den bliver fladere.

6.       Rul dejen ud i én retning, så der dannes en aflang firkant, ca. 20 cm bred og50 cm lang. Vend dejen et par gange under udrulningen. Tilstræb lige hjørner ved at rulle hjørnerne ud og banke dem i vinkel med bagestokken. Fold den ene ende af dejen ind, så 1A af dejen er fri. Fold denne ‘A over de to andre. Tryk kanterne sammen med bagestokken. Hele dette punkt 6 kaldes en omgang’. Gentag punkt 6, så dejen får 2 omgange. Pak den tæt i plastpose eller film og læg den i køleskabet i 30 min.

7.       Tag dejen frem igen, pak den ud og dup evt. udtrådt fugt af med køkkenpapir. Strø mel på bord og dej og børst det af igen. Giv dejen yderligere to omgange (se punkt 6). Pak dejen tæt i plastfolie eller film og læg den i køleskabet i 30 min.

8.       Gentag punkt 7. Dejen har nu fået i alt 6 omgange og skal igen hvile indpakket i køleskab, inden den kan rulles ud.

9.       Del dejen i 2 og læg den ene del i køleskab. Rul den anden del af dejen ud i godt 40 x 40 cm, så den ikke trækker sig sammen. Skær kanterne lige.

Udskær firkanter på ca. 10 x 10 cm til wienerbrød. Gentag med resten af dejen. Til borgmesterstang og smørkrans rulles ud som beskrevet i opskrifterne.

 

Cremeboller og fastelavnsboller. Pensl kanterne med æggestrygelse og læg 1 god tsk. konditorcreme på midten. Lad æggestrygelsen tørre lidt, så den ‘limer’, og saml de 4 hjørner i en spids. Tryk alle siderne godt sammen og læg den fyldte dej med sammenføjningen nedad på bagepapir på en bageplade. Lad dejen efterhæve i times tid. Til fastelavnsboller kan bruges flormelisglasur.

Se evt.  her

  1. ttp://www.hindbersnitten.dk/bagerskolen/Rulning_af_wienerdej.php

Forårsruller med parmesanost

 

·         En rest Bolognese sovs ca. 300g

·         ½ pose asiatisk wok blanding ca. 300g

·         En pakke filodej 36×39 cm (4 stk)

·         1 æg til pensling

 

Hak wok blandingen fint og varm det sammen med kødet i et par min.

Del fillodejen i 2 stykker ca. 18X19 cm, så der er bliver 8 ruller i alt, pensl dejen i kanterne med det sammen piskede æg, læg kød blanding på ca. 1 cm inden, buk siderne ind over kødet og rul dejen sammen.

Læg rullerne i et ildfastfad og drys med parmesanost, bag rullerne i en forvarmet ovn til osten er smeltet.

 

Risengrød i mikroovn

2 portioner

  • 1⁄2 liter mælk
  • 1 dl grødris
  • 1⁄4 tsk salt

Tilbehør

  • 1 1⁄2 spsk kanelsukker
  • 10 g smør

 

Fremgangemåde:

Kom mælk og ris i en dyb skål, sørg for at skålen er egnet til at komme i mikroovnen (ca. 3 liters beholder). Tildæk skålen med et let låg, plastfolie eller evt. en tallerken. Kog grøden i mikrobølgeovnen i ca. 10 min. Tag skålen ud og rør grøden igennem. Fortsæt kogningen i ovnen igen i ca. 10 min. Rør atter grøden igennem. Kog den derefter grøden i ca. 5 min. Lad grøden hvile tildækket i ca. 3 min. Smag til med salt undervejs.

Hvis ikke risengrøden har den ønskede konsistens skal den have yderligere 2-3 min, og derefter skal der røres rundt. Gentag denne proces hvis indtil det ønskede resultat er nået.

 

Tip

Under hele kogningen i mikrobølgeovnen skal skålen være løst dækket, sørg for at alle materialer er egnet til at komme i mikroovnen.

Hold øje med grøden, mælken kan godt koge over.