Mormor is

  • 3 liter springform
  • 2 x 750 ml Carte d’Or jordbæris
  • 1 x 750 ml Carte d’Or vaniljeis
  • 250 g hakket mørk chokolade
  • 24 knuste makroner

 

Kom første den ene jordbæris i springformen dernæst halvdelen af knuste makroner og hakket chokolade. Kom 1 lag vaniljeis over og igen knuste makroner og hakket chokolade og slut med et lag af jordbær is.

Kom isen tilbage i fryseren.

Pynt efter eget valg før servering.

Flamsk gryderet

  • 1 kg oksekød, skåret i tern
  • 2 spsk olie
  • 2-3 store hakkede løg
  • 3-4 fed hvidløg eller efter smag
  • Oksekød bouillon
  • 1 pakke bacon i tern
  • 1 dusk af persille, løvstikke og timian
  • Laurbærblade
  • 3 gulerødder i tern
  • 1 classic øl
  • Madlavningsfløde
  • Salt og peber
  • Kulør

Varm olien op i en gryde, brun oksekød, bacon, løg og hvidløg, kom bouillon og øl i.

Det bringes i kog, reducer varmen, tilsæt gulerødder, laurbærblade og urterne, lad det simre i 2 timer under låg eller til kødet er mørt, skum for urenheder undervejs.

Tag urte dusken op og jævn retten med madlavningsfløde og evt mel jævning, smag til med salt og peber.

Serveres med kartoffelmos, rodfrugtmos af kartofler, gulerødder og knoldselleri eller pommes frites.

Fyldte ostegratinerede pandekager

  • Pandekager:
  • 2 æg
  • 3½ dl mælk
  • ½ salt
  • 1½ dl rugmel
  • 1½ dl hvedemel
  • 2 spsk. olie eller smør
  • Fyld:
  • 400-500 g hakket oksekød
  • 1 spsk. olie
  • 2 porrer
  • Hvidkå eller spidkål
  • 1 tsk. Stødt spidskommen
  • 1 tsk. paprika
  • 1 tsk. cayennepeber
  • Chilli efter smag
  • 1 hakket løg
  • Hvidløgspulver
  • 3 tomater
  • Salt og peber
  • Gratinering: Revet ost eller pamesanost
  • Tilbehør:
  • Bønnesalat med rødløg

Pandekager:  Pisk alle ingredienserne til dejen sammen, undtagen olie eller smør. Bag pandekagerne på en stor pande i smør eller olie.

Fyld:  Brun kødet i olien i en gryde. Snit grøntsagerne fint og vend dem med kødet. Kom  krydderierne i og lad det simre lidt. Skær tomaterne i tern og vend dem i kødet og varm godt igennem. Smag til med salt og peber.

Fordel fyldet på pandekagerne. Rul dem sammen om fyldet og læg dem i et ovnfast fad. Drys med revet ost og varm pandekagerne i ovnen ved 200 grader, til osten er smeltet.

Server med bønnesalt

Kartoffelpizza med løg og bacon

 

1 rulle færdig pizzadej eller lav den selv

200 g friskost med urter og hvidløg

500 g kogte kartofler

3-4 løg

1 pose frisk mozzarella

150 g bacon

 

Pizza dej

30 g gær

1½ dl vand

½ tsk. salt

2 spsk. olie

240-300 g (4-5 dl) hvedemel

Rul pizzadejen ud og læg den på en plade med bagepapir. Smør friskost ud på dejen. Skær kartofler og løg i tynde skiver. Læg kartoflerne i jævnt lag på pizzadejen og fordel løg, mozzarellaskiver over. Fordel baconstykkernerne over pizzaen og bag den ved 200 grader til bunden og baconener sprød.

Hjemmelavet mayonnaise

  • 1 helt æg eller 2 æggeblommer
  • 2 dl koldpresset rapsolie
  • 2 stk. hvidvinseddike
  • 1 nip salt
  • 1 tsk. Dijonsennep

Blend alle ingredienserne med stavblenderen. Hold blenderen i bunden, indtil mayonnaisen begynder at blive tyk.  Jo mere du blender, jo tykkere bliver den.

 

Irsk stuvning

  • 1 kg stribet flæsk eller flæskesmåkød
  • 5 dl vand
  • ½ kg hvidkål
  • ½ kg kartofler
  • 3-4 gulerødder
  • 2-3 porrer
  • Salt
  • 6-10 hele peberkorn
  • Lidt persille

 

Kødet skæres i terninger og grønsagerne findeles. Det hele kommes i en gryde sammen med krydderierne. Kom vand over og retten koges ca. 1 time.

Retten smages til og drysses med hakket persille.

Asiatiske fiskefrikadeller

  • 1 løg
  • 500 g hvid fisk
  • 1 stort æg
  • 2 spsk. hvedemel eller rasp
  • Hakket forårsløg
  • 2 spsk. sesamfrø
  • Citron eller limesaft
  • Evt. revet ingefær
  • 2 spsk. sød chilisauce
  • Salt
  • Olie til stegning

 

Pil og hak løg og fisk. Kom begge dele i en skål sammen med æg, hvedemel, krydderurter og salt og rør det godt. Igennem

Rist sesamfrø på en tør pande og kom dem i fiskefarsen sammen med citronsaft og chiliesauce, rør den godt igennem og form den til frikadeller med en ske. Steg dem sprøde på panden.

Tilbehør ovnstegte kartofler.

 

Kylling i karry med chili

  • 8 stk. kyllingeoverlår
  • Salt
  • Peber
  • Sød chili sauce eller rapsolie til pensling af kyllingerne

 

Karrysauce:

  • 2 stk. løg
  • Rapsolie
  • 4 fed hvidløg
  • 2 spsk. karry
  • Chili efter smag eller stærkt chilipulver
  • 2 dl hønsebouillon
  • 3-4 dl light kokosmælk
  • 5 dl madlavningsfløde 4%
  • Lidt limesaft
  • Salt

 

Kyllingerne:

Pensel kyllingerne med chili sauce eller rapsolie , krydr med salt og peber og læg kyllingerne i fad og brun dem i 30 minutter ved 200 grader.

 

Karrysauce:

Skær løgene i tynde skiver og sauter dem i olie i en gryde. Skær chilien på langs, skrab frøene ud og hak chilikødet fint. Hak hvidløgene fint, og tilsæt dem sammen med karry og den friske chili eller chilipulver.

Tilsæt hønsebouillon, kokosmælk, madlavningsfløde og lad det simre i ca. 20 min.

Blend derefter med en stavblender, til saucen er glat. Smag til med frisk limesaft og salt.

Kom så meget af sovsen i fadet med kyllingerne uden af de bliver dækket til med og steg videre i ca. 20.

 

Server med ris.

Chili con carne

  • 500 g hakket oksekød
  • 2-3 stænger bladselleri
  • 2 alm. løg
  • 1 stor, rød peberfrugt
  • 2 friske eller syltede chilier
  • 4 store fed hvidløg
  • 2 dåser hakkede, flåede tomater
  • 2 dåser tomatkoncentrat (70 g pr. dåse)
  • 1 dåser kidney beans
  • 1 tsk kakaopulver (usødet)
  • Olie til stegning
  • Salt og peber

 

Salsa

  • Mini romaine salat eller hjertesalat
  • ½ finthakket løg
  • ½ bladselleri
  • 2 fint hakket hvidløg
  • 2 tomater i tern
  • 100 g majs
  • Rød peber i tern
  • Olie og citronsaft

 

Fremgangsmåde:

Løgene pilles og skæres i tern. Bladsellerien skylles og skæres i små tern. Den røde peber befries for kerner og skæres i tern. Hvidløgene pilles. Chilierne flækkes, befries evt. for kerner og skæres i tynde skiver.

En gryde med olie sættes på komfuret. Når olien er varm tilsættes løg, rød peber, bladselleri, 4 fed knust hvidløg og chilierne. Grøntsagerne varmes godt igennem til de bliver blanke. Herefter tilsættes oksekødet, der brunes sammen med grøntsagerne.

Herefter tilsættes de to dåser flåede tomater, to dåser vand samt de små dåser tomatkoncentrat og kakaopulvere, vent med dåsebønnerne til retten har kogt i ca. 1 time og kog videre i ca. 15 min.

Smag retten til med salt, peber.

Lav en salsa af finthakket bladselleri, rød peber, løg, chili, hvidløg. Tilsæt lidt olie og citronsaft. Rør salsaen med tomattern og majs og anret det på skyllede blade af salat.

Serverer med flutes/ris

Kanelstang

2 stk.

Dej:

  • 50 g gær
  • 1½ dl skummetmælk
  • ½ tsk. salt
  • 2 tsk. kardemomme
  • 1 æg
  • 50 g blødt smør
  • 450 g hvedemel

 

Creme:

  • 2½ dl skummetmælk
  • 1 æg
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 1 spsk. Maizena

 

Kanelremonce:

  • 150 g blødt smør
  • 150 g brun farin
  • 3 tsk. Kanel

1 æg til at pensle med

Flormelis, kakao og lidt vand til glasur

 

 

Dej: Rør gæren ud i mælken. Tilsæt salt, kardemomme, æg og smør, og rør det sammen. Tilsæt mel lidt ad gangen, til dejen er smidig let klistret. Dæk dejen med et rent viskestykke, og stil den til hævning et lunt sted i ca. en 1 time.

 

Creme: Kom mælk, æg og vaniljesukker i en gryde, og pisk det sammen. Tilsæt Maizena og pisk, indtil cremen er i kog. Lad cremen køle af.

 

Fyld: Rør smør, farin og kanel sammen.

 

Slå dejen ud på et meldrysset bord. Del den i 2. Rul det ene stykke dej ud til et kvadrat på ca. 35 x 35 cm.

Fordel halvdelen af cremen og fyldet på dejen.

Skær i hver side af dejen 8 riller med en kniv. Flet nu dejen således: Begynd med at folde enderne i hver side ind over fyldet. Flet så strimlerne ind over hinanden, og slut af med at folde enderne ind under stangen. Læg stangen på en bageplade med bagepapir. Gentag med det andet stykke dej, så du får 2 stænger.

 

Lad kanelstængerne hæve i 30 minutter.

Pisk ægget sammen, og pensl stængerne. Bag dem ved 200° i 15-18 minutter.

Rør glasuren sammen, og pynt kanelstængerne.