Kartoffelpizza med løg og bacon

 

1 rulle færdig pizzadej eller lav den selv

200 g friskost med urter og hvidløg

500 g kogte kartofler

3-4 løg

1 pose frisk mozzarella

150 g bacon

 

Pizza dej

30 g gær

1½ dl vand

½ tsk. salt

2 spsk. olie

240-300 g (4-5 dl) hvedemel

Rul pizzadejen ud og læg den på en plade med bagepapir. Smør friskost ud på dejen. Skær kartofler og løg i tynde skiver. Læg kartoflerne i jævnt lag på pizzadejen og fordel løg, mozzarellaskiver over. Fordel baconstykkernerne over pizzaen og bag den ved 200 grader til bunden og baconener sprød.

Hjemmelavet mayonnaise

  • 1 helt æg eller 2 æggeblommer
  • 2 dl koldpresset rapsolie
  • 2 stk. hvidvinseddike
  • 1 nip salt
  • 1 tsk. Dijonsennep

Blend alle ingredienserne med stavblenderen. Hold blenderen i bunden, indtil mayonnaisen begynder at blive tyk.  Jo mere du blender, jo tykkere bliver den.

 

Irsk stuvning

  • 1 kg stribet flæsk eller flæskesmåkød
  • 5 dl vand
  • ½ kg hvidkål
  • ½ kg kartofler
  • 3-4 gulerødder
  • 2-3 porrer
  • Salt
  • 6-10 hele peberkorn
  • Lidt persille

 

Kødet skæres i terninger og grønsagerne findeles. Det hele kommes i en gryde sammen med krydderierne. Kom vand over og retten koges ca. 1 time.

Retten smages til og drysses med hakket persille.

Asiatiske fiskefrikadeller

  • 1 løg
  • 500 g hvid fisk
  • 1 stort æg
  • 2 spsk. hvedemel eller rasp
  • Hakket forårsløg
  • 2 spsk. sesamfrø
  • Citron eller limesaft
  • Evt. revet ingefær
  • 2 spsk. sød chilisauce
  • Salt
  • Olie til stegning

 

Pil og hak løg og fisk. Kom begge dele i en skål sammen med æg, hvedemel, krydderurter og salt og rør det godt. Igennem

Rist sesamfrø på en tør pande og kom dem i fiskefarsen sammen med citronsaft og chiliesauce, rør den godt igennem og form den til frikadeller med en ske. Steg dem sprøde på panden.

Tilbehør ovnstegte kartofler.

 

Kylling i karry med chili

  • 8 stk. kyllingeoverlår
  • Salt
  • Peber
  • Sød chili sauce eller rapsolie til pensling af kyllingerne

 

Karrysauce:

  • 2 stk. løg
  • Rapsolie
  • 4 fed hvidløg
  • 2 spsk. karry
  • Chili efter smag eller stærkt chilipulver
  • 2 dl hønsebouillon
  • 3-4 dl light kokosmælk
  • 5 dl madlavningsfløde 4%
  • Lidt limesaft
  • Salt

 

Kyllingerne:

Pensel kyllingerne med chili sauce eller rapsolie , krydr med salt og peber og læg kyllingerne i fad og brun dem i 30 minutter ved 200 grader.

 

Karrysauce:

Skær løgene i tynde skiver og sauter dem i olie i en gryde. Skær chilien på langs, skrab frøene ud og hak chilikødet fint. Hak hvidløgene fint, og tilsæt dem sammen med karry og den friske chili eller chilipulver.

Tilsæt hønsebouillon, kokosmælk, madlavningsfløde og lad det simre i ca. 20 min.

Blend derefter med en stavblender, til saucen er glat. Smag til med frisk limesaft og salt.

Kom så meget af sovsen i fadet med kyllingerne uden af de bliver dækket til med og steg videre i ca. 20.

 

Server med ris.

Chili con carne

  • 500 g hakket oksekød
  • 2-3 stænger bladselleri
  • 2 alm. løg
  • 1 stor, rød peberfrugt
  • 2 friske eller syltede chilier
  • 4 store fed hvidløg
  • 2 dåser hakkede, flåede tomater
  • 2 dåser tomatkoncentrat (70 g pr. dåse)
  • 1 dåser kidney beans
  • 1 tsk kakaopulver (usødet)
  • Olie til stegning
  • Salt og peber

 

Salsa

  • Mini romaine salat eller hjertesalat
  • ½ finthakket løg
  • ½ bladselleri
  • 2 fint hakket hvidløg
  • 2 tomater i tern
  • 100 g majs
  • Rød peber i tern
  • Olie og citronsaft

 

Fremgangsmåde:

Løgene pilles og skæres i tern. Bladsellerien skylles og skæres i små tern. Den røde peber befries for kerner og skæres i tern. Hvidløgene pilles. Chilierne flækkes, befries evt. for kerner og skæres i tynde skiver.

En gryde med olie sættes på komfuret. Når olien er varm tilsættes løg, rød peber, bladselleri, 4 fed knust hvidløg og chilierne. Grøntsagerne varmes godt igennem til de bliver blanke. Herefter tilsættes oksekødet, der brunes sammen med grøntsagerne.

Herefter tilsættes de to dåser flåede tomater, to dåser vand samt de små dåser tomatkoncentrat og kakaopulvere, vent med dåsebønnerne til retten har kogt i ca. 1 time og kog videre i ca. 15 min.

Smag retten til med salt, peber.

Lav en salsa af finthakket bladselleri, rød peber, løg, chili, hvidløg. Tilsæt lidt olie og citronsaft. Rør salsaen med tomattern og majs og anret det på skyllede blade af salat.

Serverer med flutes/ris

Kanelstang

2 stk.

Dej:

  • 50 g gær
  • 1½ dl skummetmælk
  • ½ tsk. salt
  • 2 tsk. kardemomme
  • 1 æg
  • 50 g blødt smør
  • 450 g hvedemel

 

Creme:

  • 2½ dl skummetmælk
  • 1 æg
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 1 spsk. Maizena

 

Kanelremonce:

  • 150 g blødt smør
  • 150 g brun farin
  • 3 tsk. Kanel

1 æg til at pensle med

Flormelis, kakao og lidt vand til glasur

 

 

Dej: Rør gæren ud i mælken. Tilsæt salt, kardemomme, æg og smør, og rør det sammen. Tilsæt mel lidt ad gangen, til dejen er smidig let klistret. Dæk dejen med et rent viskestykke, og stil den til hævning et lunt sted i ca. en 1 time.

 

Creme: Kom mælk, æg og vaniljesukker i en gryde, og pisk det sammen. Tilsæt Maizena og pisk, indtil cremen er i kog. Lad cremen køle af.

 

Fyld: Rør smør, farin og kanel sammen.

 

Slå dejen ud på et meldrysset bord. Del den i 2. Rul det ene stykke dej ud til et kvadrat på ca. 35 x 35 cm.

Fordel halvdelen af cremen og fyldet på dejen.

Skær i hver side af dejen 8 riller med en kniv. Flet nu dejen således: Begynd med at folde enderne i hver side ind over fyldet. Flet så strimlerne ind over hinanden, og slut af med at folde enderne ind under stangen. Læg stangen på en bageplade med bagepapir. Gentag med det andet stykke dej, så du får 2 stænger.

 

Lad kanelstængerne hæve i 30 minutter.

Pisk ægget sammen, og pensl stængerne. Bag dem ved 200° i 15-18 minutter.

Rør glasuren sammen, og pynt kanelstængerne.

Fars i fad med tomat og squash

  • 1 mellem stor squash
  • 1 løg
  • 400 hakket kalv og flæsk eller oksefars
  • 1 tsk. salt
  • Peber
  • 2 tsk. Herbes de Provence
  • 1 æg
  • 1,5 dl raps
  • 1-2 dl mælk
  • 2 spsk. olie
  • 250 cherrytomater

Riv squash og løg groft og rør begge dele med kød,  salt, peber, herbes de Provence, æg og raps.

Spæd med mælken til du har en god fast fars.

Kom farsen i et mellemstort ovnfast fad. Glat overfladen ud og pensl med olie. Tryk tomaterne ned i farsen. Bag farsbrødet ved 200 grader i 40 min.

Server farsen med kogte kartofler, brød med salat eller ovnkartofler

Stegeben

 

·         2 kg svineben

·         30 g. margarine

·         Salt og peber

·         Ca. 1 1/2 l vand

·         Mel til jævning

Benene brunes i en stor gryde, nogle stykker af gangen så de alle bliver brune.

Benene lægges alle tilbage i gryden og der tilsættes ca. 1½ l. vand eller til det næsten dækker benene. Tilsæt salt, peber og lad retten små koge til kødet er mørt ca. 2 timer.

Tag benene op og kog skyen ind til ca. ½ l. og jævn den med mel. Smag den til med salt og peber.

Serveres med kogte kartofler og rigelig sovs til.

Æggekage i ovn med hamburgerryg

 

1 person

·         3-4 æg

·         1 dl skummetmælk

·         1 tsk. bagepulver

·         Salt

·         Peber                                                              

·         En rest hamburgerryg i tern eller skinkestrimler

·         Parmesanost

·         Olie

                              

 Pynt:

·         Purløg

·         Evt. bacon i skiver

 

Knald æggene ud i en skål og pisk sammen med mælk, bagepulver, salt og peber og pisk let. Tilsæt hamburgerryg.

Smør et ovnfast fad ca. 20×20 cm med olie og hæld blandingen i, bages i ovnen varmluft 180 grader i ca. 15 min.,  tag den ud og kom revet parmesanost over, bag yderligere i 10 minutter.

Mens æggekagen er i ovnen steges bacon fedtfrit på en varm pande, og lægges på fedtsugende papir.

Æggekagen pyntes med purløg og bacon.